עדכוני רגולציה בינלאומית בתחום המזון 26.05.2024– 24.04.2024
איחוד אירופי
חוות דעת EFSA עבור שימוש ברכיבים המיועדים לבוא במגע עם מזון
פורסמו הערכות בטיחות לשימוש בחומרים המיועדים לבוא במגע עם מזון לייצור אריזות. על פי הערכות הבטיחות עבור החומרים מטה, אין חשש בבטיחות תהליכי הייצור המוצעים. תנאי השימוש מפורטים בחוות הדעת ומחריגים שימוש במיקרוגל ו/או בתנור. להלן פירוט הטכנולוגיות/רכיבים שנבחנו:
- תערובת של 1,9-nonanediamine (NMDA) ו-2-methyl-1,8-octanediamine (MODA) לייצור אריזות מפוליאמיד המיועדות לבוא במגע עם כל סוגי המזון. להלן קישור לידיעה
- di-C14-C18-alkyl לייצור אריזות מהחומר polyolefin המיועדות לבוא במגע עם כל סוגי המזון. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA עבור הערכת בטיחות של תירס מהונדס גנטית
פורסמו הערכות בטיחות בהתאם לרגולציה 1829/2003 בנושא היתרי שימוש בתירס מהונדס גנטית במזון. על פי הערכת EFSA הזנים המהונדסים גנטית בטוחים כמו אלו שאינם מהונדסים גנטית בהתייחס להשפעות האפשריות על בריאות האדם והסביבה. להלן הזנים הנדונים:
- זן תירס מהונדס גנטית MON 89034 × 1507 × NK603. להלן קישור לידיעה
- זן תירס מהונדס גנטית MON 94804. להלן קישור לידיעה
- זן תירס מהונדס גנטית MON 89034 × 1507 × MON 88017 × 59122. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA בנוגע לחומרי טעם וריח
פורסמו הערכות בטיחות בהתאם לרגולציה 1331/2008 בנוגע לשימוש בחומרים הבאים:
- 2-methyl-1-(2-(5-(p-tolyl)-1H-imidazol-2-yl)piperidin-1-yl)butan-1-one כחומר טעם חדש במזון. על פי הערכת EFSA, נמצא כי החומר אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- naringenin כחומר טעם חדש במזון. על פי הערכת EFSA, נמצא כי החומר אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA בנושא העשרת מזון
פורסמה הערכת בטיחות בהתאם לרגולציה 1925/2006 בנושא השימוש ב – plant preparations של זני צמחים שונים. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA עבור הערכה מחודשת לתוסף המזון E412
פורסמה הערכת בטיחות מחודשת עבור E412 כתוסף מזון לשימוש במזון לתינוקות עד גיל 16 שבועות והמשך בחינה במזונות המיועדים לכלל האוכלוסייה. על פי הנתונים שסופקו, בוצעה בחינה מחודשת של רמות החשיפה ל-E412 אל מול רמת הצריכה היומית המקובלת. כמו כן, על פי הנתונים הטכניים שסופקו ע"י העוסקים במזון, יש לבצע תיקון למפרט של E412 המוגדר ברגולציית 231/2012. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA עבור אנזימים לשימוש במזון
פורסמו הערכות בטיחות עבור האנזימים הבאים:
- cellobiose phosphorylase המופק מ- Escherichia coli מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש ביצור הפחמימה cellobiose בשילוב עם sucrose phosphorylase. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- carboxypeptidase D המופק מ- Aspergillus oryzaes מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד בשר ודגים, תהליכי עיבוד שמרים, תהליכי עיבוד דגנים ועוד. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- laccaseהמופק מ- Trametes hirsuta. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד דגנים, מוצרי פירות וירקות ומוצרים מצמחים ועוד. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- sucrose phosphorylase המופק מ- Escherichia coli מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש ביצור הפחמימה cellobiose בשילוב עם sucrose phosphorylase. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- bacillolysin ו- subtilisinהמופק מ- Bacillus amyloliquefaciens. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד של מוצרי חלב, בשר, מוצרי שמרים ומוצרים מצמחים ופטריות ועוד. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- α-amylase המופק מ- Bacillus licheniformis. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי מוצרים אפויים, דגנים, צמחים, מוצרי חלב ,סירופים ,אלכוהול מזוקק. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- β-amylase המופק מ- Bacillus flexus. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד של מוצרים אפויים, צמחים, מוצרי חלב ועוד. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- glucan 1,4-α-glucosidase המופק מ- Rhizopus arrhizus. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד של דגנים, פירות וירקות. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- phospholipase A1 ו- lysophospholipase המופק מ- Aspergillus niger מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד שומנים ושמנים לייצור שומנים ושמנים מאכל מזוקקים. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- פורסמה הערכת בטיחות עבור אנזימים לשימוש במזון המופקים מ- Bacillus licheniformis. על פי הערכת EFSA נמצא כי אינם מהווים סכנה בטיחותית. להלן קישור לידיעה
עודכנו דירקטיבות דבש, מיצים, ריבות וחלב משומר
בהמשך לאימוץ אסטרטגיית farm to fork על ידי הנציבות האירופית, ישנה כוונה לעודד שינוי הרכב של מזונות עתירי סוכר ולהקל על המעבר לתזונה בריאה תוך עדכון המידע לצרכן על מקור המזון. בהתאם עודכנו דירקטיבות עבור מספר מוצרים:
- דבש (Directive 2001/110/EC) – נדרש סימון מדינות המקור של הדבש על פי סדר תכולה יורד. ישנן החרגות עבור מוצר המכיל מעל ארבעה מקורות ועבור אריזות קטנות. בנוסף, תפותח שיטת בדיקה ודרישות עקיבות על מנת להבטיח אותנטיות דבש.
- מיצי פירות (Directive 2001/112/EC) – בשנת 2012 נאסרה הוספת סוכרים למיצי פרי. כעת, הוגדר קליים וולונטרי לסימון כי מיץ מכיל סוכרים טבעיים בלבד. בנוסף, נקבעו קטגוריות עבור מיצי פירות מופחתים בסוכר.
- ריבות ומרמלדות (Directive 2001/113/EC) – תופחת כמות הסוכר המרבית המותרת וכן יוגדרו תכולת פירות גבוהה ושימוש במיצי פירות מרוכזים. בנוסף, המונח "מרמלדה" הוגדר מחדש.
- חלב משומר (Directive 2001/114/EC) – הפחתת רמת לקטוז הוסף כאחד התהליכים המותרים עבור חלב.
להלן קישור לידיעה
עודכנה רגולציה בנושא שמן זית
ועדת התקינה האירופאית עדכנה את רגולציה 2022/2104 כנספח לרגולציה 1308/2013 בנושא מאפייני שמן זית. להלן קישור לידיעה
טיוטת חקיקה בנושא שמנים
פורסמה טיוטת חקיקה הנוגעת ליבוא שמן בישול. להלן קישור לידיעה
בקשה לאישור שימוש בחומרים הבאים במגע עם מזון
- נפתחה בקשה בנוגע לתהליך המחזור של Ecopacking_EREMAליצור אריזות במגע עם המזון. הבקשה פתוחה להערות הציבור עד 14.06.24. להלן קישור לידיעה
- נפתחה בקשה בנוגע לתהליך המחזור של KGL_EREMAליצור אריזות במגע עם המזון. הבקשה פתוחה להערות הציבור עד 07.06.24. להלן קישור לידיעה
- נפתחה בקשה בנוגע לתהליך המחזור של Palamidis_EREMAליצור אריזות במגע עם המזון. הבקשה פתוחה להערות הציבור עד 07.06.24. להלן קישור לידיעה
- נפתחה בקשה בנוגע לתהליך המחזור של Lietpak_EREMAליצור אריזות במגע עם המזון. הבקשה פתוחה להערות הציבור עד 06.06.24. להלן קישור לידיעה
בקשה לאישור מזונות חדשים
- נפתחה בקשה בנוגע לאישורשמן עשיר ב- Arachidonic acid מהפטריה Mortierella alpina כמזון חדש. הבקשה פתוחה להערות הציבור עד 13.06.24. להלן קישור לידיעה
- נפתחה בקשה בנוגע לאישור Dried C. reinhardtiialgae כמזון חדש. הבקשה פתוחה להערות הציבור עד 12.06.24. להלן קישור לידיעה
- נפתחה בקשה בנוגע לאישור beta-galactosidase המופק מ Bacillus Licheniformis – מהונדס גנטית כאנזים מזון חדש. הבקשה פתוחה להערות הציבור עד 29.05.24. להלן קישור לידיעה
- נפתחה בקשה בנוגע לאישור endo-1,4-beta-xylanase המופק מ- Bacillus subtilis מהונדס גנטית כאנזים מזון חדש. הבקשה פתוחה להערות הציבור עד 07.06.24. להלן קישור לידיעה
בקשה להרחבת שימוש באנזים
הוגשה בקשה להרחבת השימוש באנזים triacylglycerol lipase המופק מ- Aspergillus niger שאינו מהונדס גנטית. להלן קישור לידיעה
פורסמה טיוטה לרגולציה 2073/2005 העוסקת בקריטריונים מיקרוביולוגים למוצרי מזון
פורסמה טיוטה לרגולציה 2073/2005 בנוגע לנוכחות ליסטריה מונוציטוגנס במוצרי מזון. העדכון מפרט מהם הקריטריונים שיש לעמוד בהם ומהן שיטות הבדיקה שיש לבצע. להלן קישור לידיעה
ארה"ב
קביעת בטיחות השימוש בקמח טארה
ה- FDA פרסם, לאחר הערכת בטיחות השימוש ברכיב, כי שימוש בקמח טארה במזון לבני אדם לא עומד בדרישות GRAS. להלן קישור לידיעה
בקשה לעדכון תקנות תוספי המזון
ה-FDA פרסם כי הוגשה בקשה ע"י הקרן להגנת הסביבה לעדכון תקנות תוספי מזון כך שיוסר היתר השימוש
ב – fluorinated polyethylene. להלן קישור לידיעה
קביעת אפשרות הקרנת צבעי מאכל מסוימים
ה- FDA מבקש ליידע את התעשייה על קביעתו בנוגע לצבעי מאכל מסוימים כניתנים להקרנה עד רמה מסוימת לטובת הפחתת נוכחות מיקרואורגניזמים. להלן קישור לידיעה
הצעת חוק בטיחות מזון לתינוקות בנוגע לנוכחות מתכות כבדות רעילות
על פי חוק המוצע ל – FDA תהיה סמכות לקבוע מגבלות לנוכחות מתכות כבדות רעילות במזון לתינוקות ופעוטות. בנוסף, בחוק יוגדרו דרישות לדגימות ובדיקות המזון לצורך מעקב אחר נוכחות מזהמים במזון. להלן קישור לידיעה
פרסום מדריך לחברות קטנות בתעשייה בנוגע לשימוש בשמנים מוקשים חלקית במזון
ה- FDA פרסם מדריך לחברות קטנות בתעשייה בנוגע להפסקת שימוש בשמנים מוקשים חלקית במזון. מטרת המדריך לסייע לחברות לעמוד בדרישות הרגולציה לאור הקביעה כי שמנים מוקשים חלקית לא ייחשבו ל- GRAS. להלן קישור לידיעה
בקשות לאיסוף מידע והערות הציבור
- ה- AMS מבקש קבלת מידע מהציבור בנוגע לאופן הסימון האלקטרוני או הדיגיטלי של נוכחות רכיבים מהונדסים גנטית במזון. להלן קישור לידיעה
- ה- FSIS מבקש מידע והערות הציבור בנושא שימוש בסימון "mechanically tenderized" בתוויות מוצרי בשר גולמי או מבושל חלקית שעברו תהליך שכזה, כולל מוצרי בשר להם הוזרקה תמיסה או תחמיץ, למעט מוצרים המיועדים לבישול מלא במוסדות. להלן קישור לידיעה
סקר בנושא יעילות סימון הוראות שימוש בתוויות מוצרים מן החי
ה- FSIS פרסם סקר בנוגע ליעילות סימון הוראות שימוש בטוח בתוויות מוצרים מן החי והשפעתו על שימוש בטוח יותר במוצרים על ידי הצרכנים. להלן קישור לידיעה
הגדרת רמה מרבית של סלמונלה במוצרי עוף שאינם מוכנים לאכילה
ה- FSIS הגדיר כי רמת סלמונלה תיחשב כאינה עומדת בדרישות הרגולציה במוצרי עוף שאינם מוכנים לאכילה, מצופים וממולאים החל מכמות של 1 CFU/gr. קביעה זו הינה כחלק מהמאמצים למיגור התפרצות הסלמונלה במוצרי עוף בארצות הברית. הקביעה תיכנס לתוקפה החל מ- 1 במאי 2025. להלן קישור לידיעה
דרישה לבדיקת נוכחות וירוס שפעת העופות בחלב פרה
ה- FDA וה – USDA פרסמו צו לפיו ישנה דרישה לבדיקת נוכחות הוירוס Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI) H5N1, הידוע גם כוירוס "שפעת העופות", בחלב פרה. להלן קישור לידיעה
איסור מכירת בשר מתורבת במדינות מסוימות בארה"ב
המדינות פלורידה ואלבמה החליטו על איסור ייצור ומכירת בשר מתורבת. להלן קישור לידיעה 1 וידיעה 2.
קנדה
הצעה לעדכון רשימת תוספי המזון בעלי שימושים מקובלים אחרים המותרים לשימוש
משרד הבריאות הקנדי פרסם הצעה לעדכון רשימת תוספי המזון בעלי שימושים מקובלים אחרים המותרים לשימוש. על פי ההצעה, יוסר היתר השימוש ב – Brominated Vegetable Oil (BVO). להלן קישור לידיעה
אוסטרליה וניו זילנד
בקשות לאישור אנזימים כמסייעי ייצור
הוגשו בקשות לאישור אנזימים כמסייעי ייצור במגוון מזונות:
- fructosyltranserase ממקור Aspergillus oryzae – האנזים מיועד לשימוש כמסייע ייצור בייצור short-chain fructooligosaccharides. להלן קישור לידיעה
- triacylglycerol lipase ממקור Komagataella phaffii מהונדס גנטית – האנזים מיועד לשימוש כמסייע ייצור בייצור מוצרי מאפה. להלן קישור לידיעה
- beta-fructofuranosidase ממקור Aspergillus niger מהונדס גנטית – האנזים מיועד לשימוש כמסייע ייצור בעיבוד ירקות ופירות. להלן קישור לידיעה
- cellulase ממקור Aspergillus niger מהונדס גנטית – האנזים מיועד לשימוש כמסייע ייצור בייצור אלכוהול ובירה. להלן קישור לידיעה
בקשה לאישור מזון המופק מתירס מהונדס גנטית מוגן מחרקים
- הוגשה בקשה לאישור שימוש בתירס DAS1131 מהונדס גנטית במזון. זן זה הונדס גנטית כך שיהיה עמיד בפני חרקים. להלן קישור לבקשת האישור
- הוגשה בקשה לאישור שימוש בתירס DP915635 מהונדס גנטית במזון. זן זה הונדס גנטית כך שיהיה עמיד בפני חרקים. להלן קישור לבקשת האישור
בקשה לאישור מזון חדש
הוגשה בקשה לאישור שימוש במזון המופק מ sugar beet line KSW20-1 מהונדס גנטית. להלן קישור לידיעה
באירופה הוגשו חוות דעת EFSA בנושאים שונים, עודכנו דירקטיבות עבור מוצרים שונים ועוד, בארה"ב פורסמה החלטה בנוגע לבטיחות השימוש בקמח טארה, הוגשה בקשה לעדכון תקנות תוספי מזון ועוד, בקנדה הוגשה הצעה לעדכון רשימת תוספי המזון בעלי שימושים מקובלים אחרים ובאוסטרליה וניו זילנד הוגשו בקשות לאישור אנזימים חדשים ועוד. כל זאת ועוד מחכה לכם בגוף הידיעון😊
לתשומת הלב, הידיעון כולל פרסומים רגולטורים שונים בתחום המזון ואינו כולל התייחסות הנוגעת לרישום גיאוגרפי של מוצרים, למזון המיועד לבע"ח, למכסות מזון ומחירים. במקורות אחרים שנסקרו לא נמצא מידע רלוונטי.
הבהרה: ידיעון זה מרכז מידע ממקורות שונים. אין בפרסום הידיעות נקיטת עמדה.
חברת "שר ייעוץ והדרכה בע"מ" עושה כל שביכולתה על מנת לתת מידע מקצועי מלא על בסיס נתונים ומידע הנמצאים בידיה ו/או מאותרים על ידה דרך מקורות מידע גלויים. אף על פי כן עלולים ליפול אי דיוקים, טעויות וחוסרים שאינם בשליטתה. החברה לא תהיה אחראית, במישרין ו/או בעקיפין, לכל מעשה או מחדל הנובעים במישרין ו/או בעקיפין, מהסתמכות על השירות המוצע. אין לראות בשירות זה יעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.
אין לעשות בפרטי השירות כל שימוש מעבר למטרה לה יועד ואין להפיצו ברבים מבלי לקבל אישור בכתב ומראש מהחברה.