עדכוני רגולציה בינלאומית בתחום המזון 26.03.2024– 19.02.2024
איחוד אירופי
עודכנה רגולציה בנושא מיקוטוקסינים במזון
ועדת התקינה האירופאית עדכנה את רגולציה 2023/2782 בנושא שיטות דגימה וניתוח רמות מיקוטוקסינים במזון. העדכון כולל התייחסות לעשבי תיבול, חליטות צמחים, תה ואבקות תבלינים. להלן קישור לידיעה
עודכנה רגולציה בנושא שאריות חומרים פרמקולוגיים במזון מהחי
ועדת התקינה האירופאית עדכנה את רגולציה 37/2010 בנושא שאריות חומרים פעילים פרמקולוגית במזון מהחי. העדכון נוגע לרמה המרבית של sodium salicylateעבור עופות שאינם הודו. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA עבור הערכת בטיחות של תירס מהונדס גנטית
פורסמה הערכת בטיחות בהתאם לרגולציה 1829/2003 בנושא היתר השימוש בזן תירס מהונדס גנטית DP202216 במזון. על פי הערכת EFSA, נמצא כי הזן המהונדס גנטית בטוח כמו מקבילו שאינו מהונדס גנטית בהתייחס להשפעות האפשריות על בריאות האדם והסביבה. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA בנוגע לבקשות אישור מזון חדש
פורסמו הערכות בטיחות בהתאם לרגולציה 2015/2283 בנושא היתר שימוש ברכיבים הבאים כמזונות חדשים:
- מגנזיום l-threonate המיוצר בסינתזה כימית. הרכיב מיועד לשימוש כמקור למגנזיום בתוספי תזונה למבוגרים, למעט נשים בהריון ונשים מניקות. על פי הערכת EFSA, נמצא כי הרכיב אינו מעלה חשש בטיחותי בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- תמצית ashitaba המופקת מגבעולי צמח ה- Angelica keiskei המיועדת לשמש כרכיב בתוספי מזון למבוגרים. על פי הערכות EFSA המזון בטוח לשימוש בהתאם לתנאים המפורטים הכוללים מגבלת כמות. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA עבור הערכת בטיחות של PCNs במזון
EFSA התבקשה לבצע הערכת בטיחות ל- polychlorinated naphthalenes ((PCNs במזון. ההערכה התבססה על hexaCNs בשל היעדר מידע על PCN אחרים. על פי EFSA, חשיפה תזונתית ל- hexaCNs אינה מעוררת דאגה בריאותית. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA עבור אנזימים לשימוש במזון
פורסמו הערכות בטיחות עבור האנזימים הבאים:
- אנזים α-galactosidase המופק מ- Saccharomyces cerevisiae מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בעיבוד גואר גאם. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים glutaminase המופק מ- Bacillus amyloliquefaciens. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד מוצרי חלב לייצור חומרי טעם וריח, תהליכי עיבוד ביצים, עיבוד בשר ודגים, עיבוד שמרים ועוד. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים microbial collagenase המופק מ- Streptomyces violaceoruber מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי ייצור מוצרי בשר ודגים מעובדים ובתהליכי ייצור הידרוליזטים של חלבוני בשר וחלבוני דגים. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים asparaginase המופק מ- Aspergillus niger מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד מזון במטרה למנוע יצירה של אקרילאמיד. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים thermolysin המופק מ- Anoxybacillus caldiproteolyticus. האנזים מיועד לשימוש בעיבוד גואר גאם. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים β-fructofuranosidaseהמופק מ- Saccharomyces cerevisiae. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד ביצים, עיבוד מוצרי חלב לייצור חומרי טעם וריח וייצור חלבוני חלב מעובדים, תהליכי עיבוד בשר ודגים, תהליכי עיבוד שמרים ועוד. על פי הערכת EFSA, לא ניתן לשלול תגובות אלרגיות לאנזים ובפרט אלרגיה לעגבניות, אך עם זאת נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA עבור שימוש ברכיבים המיועדים לבוא במגע עם מזון
פורסמו הערכות בטיחות לשימוש בחומרים המיועדים לבוא במגע עם מזון לייצור אריזות. על פי הערכות הבטיחות עבור האריזות מטה, אין חשש בבטיחות תהליכי הייצור המוצעים. תנאי השימוש מפורטים בחוות הדעת ומחריגים
שימוש במיקרוגל ו/או בתנור. להלן פירוט הטכנולוגיות שנבחנו:
- אריזות ממוחזרת המיוצרות בטכנולוגיית Kreyenborg IR Clean+. להלן קישור לידיעות 1, 2 ו-3
- אריזות ממוחזרת המיוצרות בטכנולוגיית EREMA. להלן קישור לידיעות 1 ו-2
- אריזות ממוחזרת המיוצרות בטכנולוגיית .ProTec להלן קישור לידיעה
ארה"ב
עדכון רשימת הכימיקלים שיעברו הערכת בטיחות מחודשת
ה-FDA עדכן את רשימת הכימיקלים שיעברו הערכת בטיחות מחודשת. הרשימה כוללת תוספי צבע, תוספי מזון, מרכיבים הנחשבים כ-GRAS, חומרים הבאים במגע עם מזון ומזהמים. להלן קישור לידיעה
פרסום מדריך ליצרני מזון בנושא מזונות שמקורם בצמחים המיוצרים בעריכת גנום
ה-FDA פרסם מדריך ליצרני מזון המתאר כיצד חברות יכולות לתקשר באופן וולונטרי עם ה-FDA על מנת לקבוע את מסלול הפיקוח המתאים למזון שמקורו בצמחים שפותחו באמצעות הנדסה גנטית ועריכת גנום. להלן קישור לידיעה
פרסום מדריך בנושא רכיבי מזון חדשים
ה-FDA פרסם מדריך ליצרני מזון בנושא הודעה על רכיבי מזון חדשים ((NDINs. המדריך כולל התייחסות לאופן הצגת המידע, היכן יש להגיש את הבקשה, מה קורה לאחר הגשת הבקשה ועוד. להלן קישור לידיעה
אישור הצהרת בריאות מוסמכת ליוגורט והפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2
ה-FDA אישר הצהרת בריאות מוסמכת בנושא יוגורט והפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2. ה-FDA קבע כמות מינימלית של 2 כוסות (3 מנות) בשבוע של יוגורט ככמות המינימלית להצהרה בריאותית זו ואישר 2 נוסחים להצהרה. להלן קישור לידיעה
ביטול סטנדרט פאי דובדבנים קפוא
ה-FDA הודיע כי בתאריך 15.04.2024 יבוטל הסטנדרט של פאי דובדבנים קפוא. להלן קישור לידיעה
הפסקת שימוש ב-PFAS בייצור אריזות מזון
ה-FDA פרסם כי יופסק השימוש בכימיקלים חסיני שומן PFASהמשמשים בייצור אריזות מזון בשל השפעות בריאותיות חמורות בחשיפה אליהם. להלן קישור לידיעה
פרסום רשימת רכיבים המצויים בתוספי תזונה
ה-FDA פרסם ספריה הכוללת רשימה של חלק מהרכיבים המצויים בתוספי תזונה. הספרייה כוללת התייחסות להצהרות בריאותיות, פרסומים בנושאי בטיחות ועוד. להלן קישור לידיעה
מפגש ציבורי בנושא בטיחות מזון בעידן החדש
ה-FDA יקיים ב-24.04.2024 מפגש וירטואלי בנושא נתונים וטכנולוגיה בעידן החדש של בטיחות מזון. הנושאים עליהם ידונו במפגש כוללים שיטות עקיבות טכנולוגיות, שיטות הדרכה, שיתוף מידע, יכולת חיזוי ועוד. להלן קישור לידיעה
בקשה לאישור שימוש בצבע אדום סלק
ה- FDA הודיע כי הוגשה בקשה לעדכון רשימת צבעי המאכל המותרים לשימוש כך שיינתן היתר לשימוש בצבע אדום סלק במזון. להלן קישור לידיעה
עדכון דרישות לסימון הצהרות וולנטריות המציינות כי מקור המוצר בארה"ב
ה- FSIS הודיע כי הוא פועל לעדכון הדרישות המאפשרות סימון מוצרי בשר, עוף וביצים בהצהרות המציינות כי מקור המוצר בארה"ב. המוצרים לא יחויבו להיות מסומנים בהצהרות אלה, אולם ככל שסומנו עליהם לעמוד בדרישות המפורטות. להלן קישור לידיעה
בקשה לאיסוף מידע והערות הציבור
ה- FDA מבקש הערות הציבור בנושא זנים חדשים של צמחים המיועדים לשימוש במזון, כולל כאלה שפותחו בתהליך ביוטכנולוגי. ניתן להעביר הערות עד לתאריך 13 במאי 2024. להלן קישור לידיעה
קנדה
עדכון רשימת האנזימים המותרים לשימוש
משרד הבריאות הקנדי פרסם עדכונים לרשימת האנזימים המותרים לשימוש במזון:
- הותר השימוש באנזים chymosin B המופק מ- Trichoderma reesei GICC03546 בשמנת חמוצה וגבינות מסוימות. להלן קישור לידיעה
- הותר השימוש באנזים glucose oxidase המופק מ- Saccharomyces cerevisiae LALL-GO בלחם, קמחים ומוצרי מאפה נוספים. להלן קישור לידיעה
- הותר השימוש באנזים maltotetraohydrolase המופק מ- Bacillus licheniformis GICC03548 בלחם, קמחים ומוצרי מאפה נוספים. להלן קישור לידיעה
אוסטרליה וניו זילנד
FSANZ אישר שימוש במגוון תוספי מזון
- הורחב אישור השימוש במיצוי רוזמרין כתוסף מזון במוצרי מזון נוספים. להלן קישור לידיעה.
- אושר השימוש בסטיביול גליקוזיד כתוסף מזון במזון לצרכים בריאותיים מיוחדים. להלן קישור לידיעה.
FSANZ אישר מגוון רכיבים מהונדסים גנטית
- אושר השימוש בסויה MON94313 ממקור מהונדס גנטית. זן זה הונדס גנטית כך שיהיה בעל עמידות בפני קוטלי עשבים. להלן קישור לידיעה.
- אושר השימוש בתירס DP51291 ממקור מהונדס גנטית. זן זה הונדס גנטית כך שיהיה בעל עמידות גבוהה יותר בפני קוטלי עשבים ובפני מזיקים. להלן קישור לידיעה.
- אושר השימוש באורגניזם מהונדס גנטית בשם GM Escherichia coli K-12
(gene donor: Helicobacter enhydrae) המיועד לייצור 2′-Fucosyllactose כרכיב תזונתי בתרכובות מזון לפעוטות. להלן קישור לידיעה.
FSANZ אישר שימוש במסייע ייצור
- אושר השימוש ב – Transglutaminase המופק מ – Bacillus licheniformisמהונדס גנטית כמסייע ייצור. להלן קישור לידיעה.
מדריך לתעשייה לאור עדכון דרישות סימון אלרגנים
לאור פרסום הדרישות המעודכנות לסימון אלרגנים במזון באוסטרליה וניו זילנד על ידיFSANZ , פורסם מדריך לתעשייה אשר מטרתו לסייע ליצרנים, יבואנים ומשווקים בעמידה בדרישות אלה. להלן קישור לידיעה
בקשות לאישור שימוש במסייעי ייצור
- הוגשה בקשה לאישור שימוש ב – Glucoamylase ממקור Aspergillus niger מהונדס גנטית
(gene donor: Gloeophyllum sepiarium) כמסייע ייצור בתהליכי אפייה, ייצור עמילן ועוד. להלן קישור לידיעה
- הוגשה בקשה לאישור שימוש ב – Phospholipase C ממקור Bacillus lichenformis מהונדס גנטית
כמסייע ייצור בתהליכי ייצור של שומנים ושמנים. להלן קישור לידיעה
- הוגשה בקשה לאישור שימוש ב – Phosphoinositide PLC ממקור Bacillus licheniformis מהונדס גנטית כמסייע ייצור בתהליכי ייצור של שומנים ושמנים. להלן קישור לידיעה
בקשה לאישור שימוש ברכיב Citicoline
- הוגשה בקשה לאישור שימוש ב – Citicoline כרכיב תזונתי במשקאות המכילים קפאין. להלן קישור לידיעה
בקשות להערות הציבור
- נפתחה להערות הציבור בקשה לאישור שימוש ב – Triacylglycerol lipase המופק מ – Trichoderma reesei מהונדס גנטית כמסייע ייצור. ניתן להעביר הערות עד לתאריך 17 באפריל 2024. להלן קישור לידיעה.
- נפתחה להערות הציבור בקשה לאישור שימוש בתירס MON94804 ממקור מהונדס גנטית במזון. זן תירס זה הונדס גנטית להפחתת גובה הצמח. ניתן להעביר הערות עד לתאריך 30 באפריל 2024. להלן קישור לידיעה.
FSANZ דחה מגוון בקשות לאישור רכיבים
- נדחתה בקשה שהוגשה עבור אישור שימוש בעלים, זרעים, נבטים ושורשים של Low-THC hemp במזון. להלן קישור לידיעה.
- נדחתה בקשה לאישור ביומסה ותמצית של Rhodomonas salina כמזון חדש. להלן קישור לידיעה.
באירופה עודכנה רגולציית מיקוטוקסינים במזון, הוגשו חוות דעת שונות של EFSA ועוד, בארה"ב פורסמו מדריכים בנושאים שונים, עודכנה רשימת הכימיקלים שיעברו הערכת בטיחות מחודשת, בוטל סטנדרט פאי דובדבנים קפוא ועוד, בקנדה עודכנה רשימת האנזימים המותרים לשימוש ובאוסטרליה וניו זילנד אושר שימוש בתוספי מזון, רכיבים מהונדסים גנטית ומסייעי ייצור, הוגשו בקשות לאישור שימוש במסייעי ייצור שונים ועוד. כל זאת ועוד מחכה לכם בגוף הידיעון😊
לתשומת הלב, הידיעון כולל פרסומים רגולטורים שונים בתחום המזון ואינו כולל התייחסות הנוגעת לרישום גיאוגרפי של מוצרים, למזון המיועד לבע"ח, למכסות מזון ומחירים. במקורות אחרים שנסקרו לא נמצא מידע רלוונטי.
הבהרה: ידיעון זה מרכז מידע ממקורות שונים. אין בפרסום הידיעות נקיטת עמדה.
חברת "שר ייעוץ והדרכה בע"מ" עושה כל שביכולתה על מנת לתת מידע מקצועי מלא על בסיס נתונים ומידע הנמצאים בידיה ו/או מאותרים על ידה דרך מקורות מידע גלויים. אף על פי כן עלולים ליפול אי דיוקים, טעויות וחוסרים שאינם בשליטתה. החברה לא תהיה אחראית, במישרין ו/או בעקיפין, לכל מעשה או מחדל הנובעים במישרין ו/או בעקיפין, מהסתמכות על השירות המוצע. אין לראות בשירות זה יעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.
אין לעשות בפרטי השירות כל שימוש מעבר למטרה לה יועד ואין להפיצו ברבים מבלי לקבל אישור בכתב ומראש מהחברה.