עדכוני רגולציה בינלאומית בתחום המזון 25.12.2023– 23.11.2023

איחוד אירופי

עודכנה רגולציה בנושא הכנסת דבש, בשר ומוצרי דגים לגבולות האיחוד האירופי

ועדת התקינה האירופאית עדכנה את רגולציה 2022/2292 ורגולציה 2021/630 בנושא הכנסת דבש, בשר, ומוצרי דגים למדינות האיחוד האירופי. העדכון מגדיר את המוצרים הכלולים תחת קטגוריית דבש ומגדיר את התנאים להכנסת מוצרים מהחי ודבש. להלן קישור לידיעה

עודכנה רגולציה בנושא מזון אורגני

ועדת התקינה האירופאית עדכנה את רגולציה 2021/2325 בנושא גופי בקרה מוסמכים לאישור מזון אורגני. העדכון מגדיר את גופי הבקרה והפיקוח החדשים במדינות מחוץ לאיחוד האירופי ביניהן ישראל, קנדה, ארה"ב ועוד. להלן קישור לידיעה

פורסמה טיוטה להערות הציבור – תקן לשמן זית

ועדת התקינה האירופאית פרסמה טיוטת תקן שמן זית להערות הציבור. יוזמה זו שמה לה למטרה להתאים את תקני השיווק של שמן זית של האיחוד האירופי לשינויים שאומצו לאחרונה בתקן הסחר של מועצת הזית הבין לאומית. ניתן לשלוח הערות לטיוטה עד לתאריך 15 בינואר 2024. להלן קישור לידיעה

פורסמה הגדרה להערות הציבור – חומר ננו מהונדס במזון

האיחוד האירופי מציע הגדרה חדשה למונח חומר ננו מהונדס במזון. הציבור מוזמן להעביר הערות להגדרה עד לתאריך 12 בינואר 2024. להלן קישור לידיעה.

חוות דעת EFSA עבור גבול הצריכה המרבית (UL) של מנגן

EFSA התבקשה לחוות דעתה על גבול הצריכה המרבית (Tolerable Upper Intake Level UL) של מנגן. ההערכה התבססה על סקרי ספרות ונתונים מחקריים. בהעדר מידע מספק לקביעת גבול צריכה מירבי, הוחלט לקבוע סף בטוח לצריכה.(Safe level of intake)  בהערכה זו קבעה EFSA כי סף הצריכה היומי הבטוח של התוסף היא 8 מ"ג למבוגרים בני 18 ומעלה (כולל נשים בהריון ומיניקות) ו-2 עד 7 מ"ג לקבוצות אוכלוסייה אחרות. הסף הבטוח שנקבע מוגבל יותר מסף הצריכה המרבית משום שסף הצריכה בו יש חשש לעלייה בתופעות לוואי אינו מוגדר. להלן קישור לידיעה

חוות דעתEFSA  עבור הערכה מחודשת לתוסף המזון E968

 EFSAהתבקשה לספק חוות דעת מדעית על בטיחות השימוש בתוסף המזון E968 (erythritol) כתוסף מזון. חוות הדעת מתייחסת לבטיחות השימוש באריתריטול המיוצר משמרים לא מהונדסים גנטית ולביטול הצורך בסימון אזהרה על תגובה לקסטיבית כתוצאה מצריכתו. בהערכה זו EFSA קבעה כי רמת הצריכה היומית המקובלת (ADI) של התוסף הינה 0.5 גרם/ק"ג משקל גוף. על פי EFSA, בהתבסס על נתוני צריכה זמינים, צרכנים עשויים לחרוג מה-ADI ולכן לא ניתן לפטור אותו מהסימון. להלן קישור לידיעות 1 ו-2

חוות דעת EFSA על בטיחות השימוש באוליגונוקלאוטידים מסונתזים של DNA כתוסף מזון

EFSA התבקשה לספק חוות דעת על בטיחות השימוש באוליגונוקלאוטידים מסונתזים של DNA כתוסף מזון. EFSA לא קיבלה ממגיש הבקשה מידע מספק ולכן לא יכולה הייתה להגיע למסקנה בנוגע לבטיחות השימוש ברכיב כתוסף מזון. להלן קישור לידיעה

חוות דעת EFSA לגבי בקשות מזון חדש 

פורסמו הערכות בטיחות בהתאם לרגולציה 2015/2283 בנושא היתר שימוש ברכיבים הבאים כמזונות חדשים:

  • שמן המופק מ- Schizochytrium limacinumהמשמש כרכיב במזון פעוטות ופורמולות המשך. על פי הערכת EFSA המזון בטוח לשימוש בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה. 
  • תערובת lacto-N-fucopentaose I/2’-fucosyllactose המיוצר בתסיסה ע"י E. Coli המשמשת כרכיב במגוון מזונות ביניהם תמ"ל, מזונות לתינוקות ופעוטות ומזון לצרכים תזונתיים מיוחדים. על פי הערכת EFSA המזון בטוח לשימוש בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה. 
  • ביומסה מתאי תפוח המיועדת לשמש כרכיב בתוספי תזונה ומיועד לאנשים מבוגרים. על פי  הערכת EFSA המזון בטוח לשימוש בהתאם לתנאים המפורטים הכוללים מגבלת כמות וגיל. להלן קישור לידיעה  
  • חלבון שעבר הידרוליזה חלקית משעורה (Hordeum vulgare) ומאורז (Oryza sativa) המיועד לשימוש במגוון מזונות, כולל מוצרי מאפה, דגני בוקר, תחליפי בשר, תחליפי חלב, משקאות אנרגיה ועוד ומיועדים לכלל האוכלוסייה. על פי הערכת EFSA המזון בטוח לשימוש בהתאם לתנאים המפורטים הכוללים מגבלות כמות. להלן קישור לידיעה
  • מלח monosodium salt of l-5-methyltetrahydrofolic acid (5-MTHF)  המשמש כתחליף מלא או חלקי חומצה פולית או מקורות אחרים לפולאט במספר קטגוריות מזון. על פי הערכת EFSA המזון בטוח לשימוש בהתאם לתנאי השימוש המפורטים. כמו כן, נקבע כי הרכיב מהווה מקור זמין לפולאט. להלן קישור לידיעה

עדכון לרשימת מזון חדש הרחבת שימוש בביומסת שמרים Yarrowia (Y.) lipolytica

הורחב השימוש בביומסת שמרים Yarrowia (Y.) lipolytica למזונות נוספים: מזונות לצרכים תזונתיים מיוחדים, מזונות המיועדים לשמש תחליף ךדיאטה היומית, מזונות לשמירה על המשקל. ע"פ הערכת EFSA הרכיב בטוח לשימוש בהתאם לתנאים המפורטים הכוללים תנאי שימוש. להלן קישור לידיעה.

חוות דעת EFSA עבור שימוש ברכיבים המיועדים לבוא במגע עם מזון 

  • בוצעה הערכה מחודשת ל- Bisphenol A (BPA). BPA מותר לייצור חומרים פלסטיים למגע עם מזון, תוך מגבלה על איסור בייצור כוסות שתייה או בקבוקי האכלה המיועדים לתינוקות וילדים קטנים. בשנת 2015 נקבעה ע"י EFSA צריכה יומית נסבלת זמנית  tolerable daily intake-TDI) ) בת 4 מיקרוגרם/ק"ג משקל גוף ליום. בשנת 2023, EFSA העריכה מחדש את בטיחות ה-BPA וה- TDI החדש שנקבע הוא של 0.2 ננוגרם/ק"ג ליום. להלן קישור לידיעה.
  • קביעת כמויות אוליגומרים של פלסטיק בדוגמאות מזון. בוצעה קביעה וכימות של אוליגומרים של פלסטיק בדגימות מזון כדי להעריך את החשיפה בקטגוריות אלה של ננו-פלסטיק, ולהעריך אותם כמזהמים פוטנציאליים או כסמנים של חשיפה לננו-פלסטיק ספציפי כגון PET וPBT-. נתונים אלה ישולבו עם מסד הנתונים של צריכת מזון מקיף של EFSA, לצורך חשיפה והערכת סיכונים של ננופלסטיקה. להלן הקישור לידיעה.
  • פורסמה הערכת בטיחות לשימוש בחומרים המיועדים לבוא במגע עם מזון לייצור אריזות. על פי הערכת הבטיחות שפורסמה עבור של תהליך מיחזור המשתמש בטכנולוגיית Buhler. המידע שהוגש ל-EFSA אינו מספיק כדי להוכיח שתהליך מיחזור זה מסוגל להפחית זיהום פוטנציאלי לא ידוע של פתיתי PET  לריכוז שאינו מהווה סיכון לבריאות האדם. להלן קישור לידיעה
  • פורסמו הערכות בטיחות לשימוש בחומרים המיועדים לבוא במגע עם מזון לייצור אריזות. על פי הערכת הבטיחות שפורסמו עבור האריזות מטה, אין חשש בבטיחות תהליכי הייצור המוצעים. תנאי השימוש מפורטים בחוות הדעת ומחריגים שימוש במיקרוגל ו/או בתנור. להלן פירוט הטכנולוגיות שנבחנו: 

אריזות ממוחזרת המיוצרות בטכנולוגיית INCOM. להלן קישור לידיעה 1

אריזות ממוחזרת המיוצרות בטכנולוגיית VACUNITE. להלן קישור לידיעות 1, 2 ו-3.

חוות דעת EFSA עבור אנזימים לשימוש במזון

פורסמו הערכות בטיחות עבור האנזימים הבאים:

  • אנזים leucyl aminopeptidase המופק מ- .Aspergillus oryzaeהאנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד מוצרי חלב המשמשים לייצור חומרי טעם וריח וחלבוני חלב, תהליכי עיבוד בשר, דגים ומוצרים מבוססים על צמחים ופטריות לייצור הידרוליזטים של חלבונים, ייצור רוטב סויה, עיבוד דגנים לייצור מאפים ועוד. על פי הערכת EFSA, נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
  • אנזים רנט המכיל כימוזין ופפסין A המופק מעגלים, עיזים וכבשים. האנזים מיועד לשימוש בייצור גבינות. על פי הערכת EFSA, נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
  • אנזים α-amylase המופק מ- Bacillus amyloliquefaciens strain GNP. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי ייצור מזון שונים כמו עיבוד דגנים וייצור אלכוהול. על פי הערכת EFSA, נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
  • אנזים bacillolysin המופק מ- Bacillus amyloliquefaciens. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי יצור שונים כמו עיבוד דגנים וייצור אלכוהול. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
  • אנזים bacillolysin המופק מ- Bacillus amyloliquefaciens strain AGS 430.האנזים מיועד לשימוש בתהליכי יצור שונים כמו עיבוד דגנים וייצור אלכוהול. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
  • אנזים α-amylase המופק מ- Bacillus licheniformisמהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי יצור שונים כמו עיבוד דגנים, יצור סירופ גלוקוז והידרוליזטים של עמילן. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
  • אנזים subtilisin המופק מ- Bacillus licheniformis. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי יצור שונים כמו עיבוד דגנים והידרוליזטים של חלבון. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
  • אנזים glucan 1,4-α-maltohydrolase המופק מ- Bacillus subtilisמהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי יצור כמו עיבוד של דגנים למוצרי מאפה. נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
  • אנזים endo-1,4-β-xylanase המופק מ- Trichoderma citrinoviride.האנזים מיועד לשימוש בתהליכי יצור שונים כמו עיבוד דגנים, פירות וירקות מעובדים וייצור אלכוהול. פאנל המומחים קבע כי אין בידו מידע טוקסיקולוגי מספק כדי לקבוע את בטיחות האנזים. להלן קישור לידיעה

ארה"ב

הסרת סטטוס GRAS משמנים מוקשים חלקית

 FDA הודיעה כי בתאריך 22.12.2023 יוסר מעמד הGRAS  משמנים מוקשים חלקית (PHO). להלן קישור לידיעה

פתיחת פורטל ליבואנים מוסמכים שנת 2025

ה-FDA פרסם כי בתאריך 1.1.2024 יפתח פורטל ליבואנים מוסמכים ( Voluntary Qualified Importer Program (VQIP) ) לשנת 2025. זוהי תכנית המעניקה הטבות ליבואנים העומדים במספר פרמטרים ביניהם הסמכה של גוף התעדה המקובל על הFDA.  להלן קישור לידיעה

פרסומי  FDA 

  • פורסמו מדריכים המבהירים ליצרנים קטנים מהן הדרישות החלות על חלב, שמנת ומוצרי יוגורט בעקבות עדכוני תקנים. המדריך מיועד ליצרני יוגורט לשוק האמריקאי. להלן קישור לידיעות: 1  ו- 2 
  • פורסם דף המרכז את נושא בטיחות כימיקלים במזון. קישור לדף

הנחיות סימון

  • ה-FDA פרסם טיוטה לעדכון מדריך שאלות ותשובות הנוגעות לסימון אריזה משני. הטיוטה העדכנית מתקנת ומחדדת שאלות ותשובות בנוגע לסימון רשות של סוכרים מוספים וסימון רשות של ערכים תזונתיים בתפריטים. להלן קישור לידיעה.
  • פורסמה תשובת הFDA בנוגע לאופן סימון ערכים תזונתיים של D-tagatose. קישור לידיעה.

בקשות לאיסוף מידע והערות הציבור

  • ה- FDA מבקש הערות הציבור בנוגע בנושא סימון אלרגנים ודיווח על אלרגנים. ניתן להעביר הערות עד לתאריך 6 בפברואר 2024. להלן קישור לידיעה
  • בתאריך 23 בינואר 2024 עורכים נציגי הקודקס מטעם ארה"ב ישיבה בה ידונו הערות הציבור בנוגע לשמנים ושומנים – נושא שידון בכנס הקודקס אלמנטריוס השנתי. להלן קישור לידיעה.

עדכון רשימת המזונות המהונדסים גנטית

רשימת המזונות המהונדסים גנטית עודכנה. הוספו לה סוכר קנה ועודכן ערך הקישוא. להלן קישור לידיעה

הגברת בטיחות וגמישות שרשרת האספקה של תמ"ל

ה-FDA פרסם עדכון בנוגע לפעולות הננקטות ופעולות עתידיות שנועדו להגביר את בטיחות והגמישות באספקת תמ"ל. להלן קישור לידיעה

N-acetyl-L-cysteine (NAC)  כתוסף תזונה

בעקבות עתירה של אזרח על כך שN-acetyl-L-cysteine(NAC) לא הוחרג מהגדרת "תוסף תזונה", FDA הוסיף סקירת ספרות לביקורת עמיתים . קישור לידיעה

דחיית כניסה לתוקף של חוק בעלי חיים ועופות אורגניים (OLPS)

שירות השיווק החקלאי (AMS) דוחה את תאריך כניסתו לתוקף של חוק בעלי חיים ועופות אורגניים שפורסם ב-2.11.2023 כדי לאפשר לעסקים קטנים זמן על מנת לעמוד בדרישותיו. להלן קישור לידיעה.

קנדה

עדכון רשימת תוספי מזון 

משרד הבריאות הקנדי פרסם עדכון לרשימות תוספי המזון. היתר השימוש בצבע  Allura Red יורחב לבירה בטעם פירות. להלן קישור לידיעה

כוונה לשינוי כמויות יחוס (גודל מנות צריכה) בטבלת הסימון התזונתי

משרד הבריאות הקנדי פרסם כי בכוונתו לעדכן את כמויות הייחוס בטבלת הסימון התזונתי עבור קבוצות מזונות ספציפיים בהתאם להערות הציבור ומידע בנוגע לצריכה. להלן קישור לידיעה

בקשה להערות הציבור – מזון לצרכים תזונתיים מיוחדים ומזון פעוטות

משרד הבריאות הקנדי פרסם הצעה לעדכון החקיקה בנוגע למזון לצרכים תזונתיים מיוחדים ומזון פעוטות. הציבור מוזמן להעביר הערות להצעה עד לתאריך 6 בפברואר 2024. להלן קישור לידיעה

אוסטרליה וניו זילנד

בשר מתורבת

ה-FSANZ פרסם דף מידע בנוגע לבשר מתורבת – הסבר על הרכיב, התייחסות רגולטורית עולמית לרכיב והאופן שבו אוסטרליה וניו זילנד מתכוונות להתייחס אליו. להלן קישור לדף המידע.

סימון קליימים בנוגע לסוכר מוסף

אושרה הצעה לסימון קליימים בנוגע לסוכר מוסף במוצרי מזון. יותר סימון "מכיל"/"לא מכיל סוכר מוסף בהתאם להגדרות שנקבעו . להלן קישור לידיעה

תקן לתיוג פירות ים עבור מקומות אירוח

ממשלת אוסטרליה הכריזה על תקנות תיוג חדשות המחייבות מקומות האירוח להציג את מקור פירות הים אותם הם מגישים. התכנית תחייב פאבים, בתי קפה ומסעדות לסמן בבירור אם מקור פירות הים בתפריט שלהם הוא מקומי, מיובא או תערובת שלהם. להלן קישור לידיעה

בקשות להערות הציבור 

  • נפתחה להערות הציבור בקשה לאישור קו חדש של תירס מהונדס גנטית DAS1131. תירס זה הונדס גנטית למטרת קטילת עשבים וחרקים. ניתן להעביר הערות עד לתאריך 9 בפברואר 2024. להלן קישור לידיעה
  • נפתחה להערות הציבור בקשה לאישור שליו מתורבת (Vow cultured Quail), זוהי פעם ראשונה בה נדון בשר מתורבת באוסטרליה וניו זילנד. ניתן להעביר הערות עד לתאריך 5 בפברואר 2024. להלן קישור לידיעה

בקשות לאישור מזון חדש 

  • הוגשה בקשה לאישור שימוש מקו תירס DAS1131 ממקור מהונדס גנטית במזון. זן תירס זה הונדס גנטית למטרת קטילת עשבים וחרקים. להלן קישור לידיעה
  • הוגשה בקשה לאישור המלחים  A1265 – 2'-FL DFL, LNT, 6'-SL sodium salt ,3'-SL sodium salt שהם אוליגוסכרידים הזהים לאלו של חלב אם כרכיבי העשרה לתמ"ל לפעוטות. להלן קישור לידיעה
  • הוגשה בקשה לאישור שליו מתורבת (Vow cultured Quail), זוהי פעם ראשונה בה נדון בשר מתורבת באוסטרליה וניו זילנד.. להלן קישור לידיעה

בקשות לאישור שימוש במסייע ייצור

  • הוגשה בקשה לאישור שימוש באנזים A1288 Thermolysin ממקור  Anoxybacillus caldiproteolyticus Rokko. האנזים מיועד לשימוש כמסייע בייצור הידרוליזט חלבון לשימוש במוצרי חלב ביצים דגים ובשר, חלבון מבודד, שמרים ובישול . להלן קישור לידיעה
  • הוגשה בקשה לאישור שימוש באנזים A1266 Endo-1,4-beta-xylanase ממקור Trichoderma reesei מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש כמסייע בייצור עמילן ואלכוהול . להלן קישור לידיעה

באירופה עודכנה רגולציה בנושא הכנסת דבש, בשר ומוצרי דגים לגבולות האיחוד האירופי, עודכנה רגולציה בנושא מזון אורגני. פורסמו טיוטת שמן זית והגדרת מזון מהונדס ננו ועוד, בארה"ב הוסר סטטוס GRAS משמנים מוקשים חלקית, נפתח פורטל ליבואנים מוסמכים שנת 2025 ופורסמו פורסמו מדריכים המבהירים ליצרנים קטנים מהן הדרישות החלות על חלב, שמנת ומוצרי יוגורט בעקבות עדכוני תקנים. בקנדה נבחנת אפשרות לשנות גודל מנות צריכה במזונות מסוימים ועוד, באוסטרליה וניו זילנד ה-FSANZ דן לראשונה בבקשה לאישור בשר מתורבת, אושרה הצעה לסימון קליימים בנוגע לסוכר מוסף ונקבע תקן המחייב סימון מקור פירות ים במקומות אירוח ועוד. כל זאת ועוד מחכה לכם בגוף הידיעון😊

לתשומת הלב, הידיעון כולל פרסומים רגולטורים שונים בתחום המזון ואינו כולל התייחסות הנוגעת לרישום גיאוגרפי של מוצרים, למזון המיועד לבע"ח, למכסות מזון ומחירים. במקורות אחרים שנסקרו לא נמצא מידע רלוונטי.

הבהרה: ידיעון זה מרכז מידע ממקורות שונים. אין בפרסום הידיעות נקיטת עמדה.
חברת "שר ייעוץ והדרכה בע"מ" עושה כל שביכולתה על מנת לתת מידע מקצועי מלא על בסיס נתונים ומידע הנמצאים בידיה ו/או מאותרים על ידה דרך מקורות מידע גלויים. אף על פי כן עלולים ליפול אי דיוקים, טעויות וחוסרים שאינם בשליטתה. החברה לא תהיה אחראית, במישרין ו/או בעקיפין, לכל מעשה או מחדל הנובעים במישרין ו/או בעקיפין, מהסתמכות על השירות המוצע. אין לראות בשירות זה יעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.
אין לעשות בפרטי השירות כל שימוש מעבר למטרה לה יועד ואין להפיצו ברבים מבלי לקבל אישור בכתב ומראש מהחברה. 

Similar Posts