עדכוני רגולציה בינלאומית בתחום המזון 22.11.2023– 23.10.2023
איחוד אירופי
פורסמה טיוטה לעדכון רמות מזהמים במזון ברגולציה 2023/915
- ועדת התקינה האירופאית פרסמה טיוטה לעדכון ערכי המקסימום של הרעלנים T-2 ו- HT-2 בשיבולת שועל, שעורה, תירס וחיטת דורום. להלן קישור לידיעה
- ועדת התקינה האירופאית פרסמה טיוטה לעדכון ערכי המקסימום של הרעלנים deoxynivalenol בדגנים לא מעובדים, מאפים, חטיפי דגנים, דגני בוקר, פסטה, מזון תינוקות ועוד. להלן קישור לידיעה
עדכונים ברגולציית תוספי מזון
פורסם עדכון לרגולציה 1333/2008 הנוגעת לתוספי מזון כך שהופחתו הכמויות המותרות בניטריטים (E 249-250) וניטראטים (E 251-252). לצורך היערכות, נקבעה תקופת מעבר של כחצי שנה לייצור מוצרים כאלה שיוכלו להיות משווקים לאחר מכן עד תום חיי המדף שלהם. להלן קישור לידיעה
עדכונים לאישור מזונות חדשים
- אושר השימוש ב-3-Fucosyllactose ממקור נוסף, E. coli K12(DH1) כמזון חדש. הרכיב מיועד לשימוש במגוון מזונות, כולל תרכובות מזון לתינוקות, תרכובות המשך, מוצרי חלב, חטיפי דגנים, משקאות ועוד ומיועד לכלל האוכלוסייה בהתאם לתנאים המפורטים הכוללים מגבלת גיל עבור תוספי תזונה ומזונות למטרות רפואיות. להלן קישור לידיעה
- אבקות זרעי צ'יה נטולות שומן חלקית (Salvia hispanica)- עודכן הדרישות המיקרוביאליות עבור E. coli וליסטריה במפרט אבקת זרעי צ'יה. כמו כן, הורחבו הקטגוריות המותרות לשימוש עבור אבקה עם תכולת סיבים גבוהה (מפרט אבקות זרעי צ'יה בעלות תכולת חלבון גבוהה נותר כפי שהיה). השימוש הורחב וכולל כעת מזונות נוספים ביניהם מאפים, פירות וירקות מעובדים, לחמים, מוצרי חלבון ועוד. להלן קישור לידיעה
- אושר השימוש במלח נתרן 6′-sialyllactose ממקור נוסף, E. coli W (ATCC 9637), כמזון חדש. הרכיב הותר עד היום ממקור מיקרוביאלי אחר. הרכיב מורכב בעיקרו מהאוליגוסכריד 6’-SL הזהה לזה הקיים בחלב אם מיועד לשמש במגוון מזונות לרבות מוצרי חלב, משקאות, תרכובות מזון לתינוקות, תוספי תזונה, חטיפי דגנים ועוד ומיועד לכלל האוכלוסייה בהתאם לתנאים המפורטים הכוללים מגבלת גיל עבור תוספי תזונה. להלן קישור לידיעה
עודכנה רגולציה בנושא מזון אורגני
ועדת התקינה האירופאית עדכנה את רגולציה 2021/1165 בנושא שימוש בחומרים שונים בייצור אורגני ביניהם שימוש בחומצה אסקורבית, לציטין, E335, E336, E337. העדכון מגדיר את מקור רכיבים אלה לשימוש במוצרים אורגניים. להלן קישור לידיעה
עודכנה רגולציה בנושא שיווק ביצים
ועדת התקינה האירופאית עדכנה את רגולציה 1308/2013 בנושא שיווק ביצים. העדכון כולל התייחסות לסימון ביצים באתר הייצור או במרכז האריזה הראשון אליו מועברות הביצים. להלן קישור לידיעה
עודכן היתר שימוש בזן תירס מהונדס גנטית
פורסם עדכון לרגולציה בנוגעת לרכיבים מהונדסים גנטית 1829/2003. העדכון מתייחס להיתר השימוש בזן תירס מהונדס גנטית MON 89034 × 1507 × MIR162 × NK603 × DAS-40278-9. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA בנוגע לחומרי טעם וריח מעושנים
פורסם קובץ שאלות תשובות המתייחס להערכה מחודשת שניתנה ל-8 חומרי טעם וריח מעושנים. המסמך כולל התייחסות לסיבת הערכת הבטיחות המחודשת, הסכנות הבריאותיות, המשמעויות עבור הצרכנים ועוד. בנוסף, פורסמו חוות הדעת של EFSA המעלות חששות בטיחותיים מ-8 חומרי הטעם והריח. להלן קישור לידיעה ולחוות דעת לדוגמא (1, 2, 3)
חוות דעת EFSA בנוגע לבקשות אישור מזון חדש
פורסמו הערכות בטיחות בהתאם לרגולציה 2015/2283 בנושא היתר שימוש ברכיבים הבאים כמזונות חדשים:
- הרחבת השימוש ב- 2′-fucosyllactose (2’-FL), המורכב בעיקרו מהאוליגוסכריד 2’-FL הזהה לזה הקיים בחלב אם. הרכיב מותר כיום לשימוש במגוון מזונות לרבות תרכובות מזון לתינוקות ותרכובות המשך. הבקשה העדכנית מיועדת להגדלת הכמויות המרביות המותרות לשימוש בתרכובות מזון לתינוקות ותרכובות המשך. על פי הערכת EFSA, נמצא כי הרכיב אינו מעלה חשש בטיחותי בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- 2′-fucosyllactose (2’-FL) ממקור חדש, E. coli W (ATCC 9637). הרכיב המורכב בעיקרו מהאוליגוסכריד 2’-FL הזהה לזה הקיים בחלב אם. הרכיב מיועד לשימושים המאושרים כיום לרכיב ממקורות אחרים לרבות מזון לתינוקות ותרכובות המשך ומיועד לכלל האוכלוסייה. על פי הערכת EFSA, נמצא כי הרכיב אינו מעלה חשש בטיחותי בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- עדכון מפרט עבור Oleoresin ממקור Haematococcus pluvialis המכיל astaxanthin (ATX). השינויים המבוקשים כוללים הפחתת ערך החלבון והמונו-אסטר של ATX במוצר. הבקשה כוללת העלאת הערך המקסימלי של די-אסטר ב-ATX מתוך סך ה-ATX והעלאת הערך המקסימלי של איזומר ה-9-cis. על פי הערכת EFSA, נמצא כי הרכיב אינו מעלה חשש בטיחותי בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
חוות דעתEFSA בנושא גבול הצריכה המרבית (UL) של חומצה פולית
EFSA התבקשה לספק חוות דעת מדעית על גבול הצריכה המרבית (UL Tolerable Upper Intake Level) של חומצה פולית, זאת בהתאם לסקירות ספרות בהן אותרו השפעות שליליות של צריכה עודפת של חומצה פולית. על פי EFSA, בהתבסס על נתוני צריכה זמינים, לא סביר שצרכנים יחרגו מה ULs- למעט משתמשים בתוספי תזונה המכילים מינונים גבוהים של חומצה פולית או מלח החומצה 5-methyl-tetrahydrofolic. להלן קישור לידיעה
חוות דעת EFSA עבור אנזימים לשימוש במזון
פורסמו הערכות בטיחות עבור האנזימים הבאים:
- אנזים glucan 1,4-α-maltohydrolase המופק מ-Bacillus subtilis מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי ייצור דגנים, עיבוד עמילן, ייצור סירופ גלוקוז ועיבוד צמחים ופטריות המשמשים לייצור תחליפי חלב. על פי הערכת EFSA, נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים endo-polygalacturonase המופק מ-Aspergillus tubingensis. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד ירקות ופירות המשמשים לייצור מיצים, יינות, משקאות חריפים, עיבוד מוצרים מהצומח לייצור סוכר, עיבוד שמנים צמחיים, פולי קפה, חליטות צמחים ועוד. על פי הערכת EFSA, לא ניתן לשלול תגובות אלרגיות לאנזים אך עם זאת, נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים bacillolysin המופק מ- Bacillus amyloliquefaciens. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד דגנים לייצור מאפים ואלכוהול מזוקק, תהליכי עיבוד שמרים, תהליכי עיבוד מוצרי חלב לייצור חלבוני חלב ותהליכי עיבוד בשר, דגים ומוצרים מבוססים על צמחים ופטריות לייצור הידרוליזטים של חלבונים. על פי הערכת EFSA, נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים α-L-rhamnosidase המופק מ- Penicillium adametzii. האנזים מיועד לשימוש בעיבוד פירות וירקות לייצור מיצים ומוצרי פירות נוספים. על פי הערכת EFSA, נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים phospholipase A2 המופק מ- Aspergillus niger מהונדס גנטית. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי עיבוד ביצים, שומנים ושמנים וכן בייצור lysolecithin. על פי הערכת EFSA, נמצא כי אנזים זה אינו מהווה סכנה בטיחותית בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
- אנזים catalase המופק מ- Aspergillus tubingensis. האנזים מיועד לשימוש בתהליכי ייצור מאפים, ביצים, פירות וירקות, מיצים, גבינות וביצי דגים. על פי הערכת EFSA, בגלל תוצאות המחקרים הגנוטוקסים האנזים לא יכול להיחשב כבטוח בתנאי השימוש המוצעים. להלן קישור לידיעה
ארה"ב
פרסום הצעות לתיקונים בנושא הודעה מוקדמת (Prior Notice) לייבוא מוצרי מזון
ה- FDA פרסם הצעות לתיקון התקנות הנוגעות להודעה מוקדמת של מוצרי מזון מיובאים. ההצעות כוללות התייחסות למוצרים המגיעים בדואר בינלאומי והתייחסות להגדרת פרקי זמן להודעות. להלן קישור לידיעה
עדכון רשימת צבעי המאכל המותרים לשימוש
ה- FDA עדכן את רשימת צבעי המאכל המותרים לשימוש כך שהותר השימוש בצבע יגואה כחול (genipin-glycine) בקטגוריות מזון שונות בכמות נאותה. להלן קישור לידיעה 1 ו-2
הצעת חקיקה לביטול שימוש בשמן צמחי ברום (BVO) במזון
ה-FDA פרסם הצעת חוק לביטול הרגולציה המתירה שימוש בשמן צמחי ברום במזון. ההצעה הוגשה בעקבות נתונים עדכניים ומחקרים המראים כי שימוש בשמן גורם להצטברות ברום בגוף, שלו השפעות בריאותיות שליליות. ההצעה פתוחה להערות הציבור עד לתאריך 17.01.2023. להלן קישור לידיעות 1 ,2 ,3 ו-4
עדכון תכנית דרישות עבור תרכובת מזון לתינוקות
ה-FDA פרסם עדכון תכנית הדרישות לתרכובות מזון לתינוקות. תכנית זו הינה תכנית פנימית של ה-FDA ומיועדת לתאר את גישת ה-FDA לבדיקות, תכנית דגימות וכלל המידע הנדרש על מנת להבטיח כי תרכובות מזון לתינוקות בארה"ב יהיו בטוחות לצריכה ומזינות. תכנית זו מפורסמת בעקבות הערכה שהתחילה בשנת 2022 כחלק מעבודת ה-FDA לקידום אסטרטגיה לסיוע במניעת מחלת Cronobacter sakazakii המקושרת לצריכת תרכובת מזון לתינוקות. להלן קישור לידיעה
פגישה בנושא סימון חזית אריזה
פורסמו דבריו של נציב ה-FDA בדבר סימון חזית האריזה בארה"ב. נציב ה-FDA הבהיר את החשיבות בצריכת מזונות בריאים יותר וכי לסימון בחזית האריזה חשיבות גדולה בסיפוק מידע תזונתי שיסייע במניעת מידע מוטעה ויסייע לצרכן לבצע בחירות מושכלות של המזון בקלות. להלן קישור לידיעה
עדכון מערכת הגשת בקשות רגולטוריות למשרד לבטיחות תוספי מזון (OFAS)
ה-FDA פרסם עדכון למערכת המקוונת להגשת בקשות רגולטוריות למשרד לבטיחות תוספי מזון. העדכון כולל מתן אפשרות להגשת מסמכים ישירות ל-OFAS, הגשת תיקונים והוספת לוח מחוונים המציג את מצב ההגשות. להלן קישור לידיעה
בקשת מידע בנושא תבלינים ועשבי תבלין
פורסמה בקשה לקבלת מידע בנושא תבלינים ועשבי תבלין לקראת פגישה ציבורית שתתקיים ב-06.12.2023. להלן קישור לידיעה
קליפורניה – עדכונים ל- Prop65
OEHHA פרסם טיוטת עדכון ל- Proposition 65. העדכונים המוצעים יכללו שינוי של נוסח ואופן ההצהרה. הטיוטה פתוחה להערות הציבור עד לתאריך 13.12.2023. להלן קישור לידיעה
קנדה
עדכון רשימת צבעי המאכל המותרים לשימוש
משרד הבריאות הקנדי פרסם עדכון לרשימת צבעי המאכל המותרים לשימוש לפיו יותר השימוש בצבע המאכל אמרנט לריבות, משקאות אלכוהוליים, קינוחים ועוד על פי המגבלות המפורטות. להלן קישור לידיעה
הצעה לאישור שימוש ב-Chitosan ממקור Agaricus bisporus כחומר משמר
משרד הבריאות הקנדי הודיע שבכוונתו לאשר שימוש ב-Chitosan המופק מפטריות שמפיניון (Agaricus bisporus) כחומר משמר. זאת לאחר שבוצעה הערכת בטיחות לרכיב ונמצא כי השימוש בו בטוח. ניתן להעביר הערות עד לתאריך 02.02.2024. להלן קישור לידיעה
טיוטת עדכון תקנות תוספי מזון, תקני מוצר, דרישות מיקרוביאליות ושיטות בדיקה
משרד הבריאות הקנדי פרסם להערות הציבור טיוטה הכוללת שינויים במספר רב של רגולציות קיימות ביניהן תקנות תוספי מזון, תקני מוצר ספציפיים, קריטריונים מיקרוביאליים ושיטות בדיקה למזון. הטיוטה תעדכן רגולציות קיימות וכן תתייחס לנושאים אליהם לא קיים מענה ברגולציה כיום כגון חומרי הדברה, קנאביס ועוד. הטיוטה פתוחה להערות עד לתאריך 02.02.2024. להלן קישור לידיעה
אוסטרליה וניו זילנד
אישור מזון המופק מתירס MON95275 מהונדס גנטית
אושר השימוש בתירס MON95275 ממקור מהונדס גנטית במזון. זן תירס זה הונדס גנטית כך שיהיה עמיד בפני מזיקים. להלן קישור לידיעה
בקשות לאישור שימוש במסייעי ייצור
- הוגשה בקשה לאישור שימוש ב- Triacylglycerol lipase ממקור Trichoderma reesei מהונדס גנטית כמסייע ייצור בתהליכי אפייה ועיבוד דגנים. להלן קישור לידיעה
- הוגשה בקשה לאישור שימוש ב- Beta-Fructofuranosidase ממקור Trichoderma reesei מהונדס גנטית כמסייע בייצור scFOS ובהפחתת כמות הסוכר בירקות ופירות מטופלים. להלן קישור לידיעה
בקשה להרחבת השימוש בתמצית רוזמרין כתוסף מזון
הוגשה בקשה להרחבת השימוש בתמצית רוזמרין כנוגד חמצון בקבוצות מזון נוספות. להלן קישור לידיעה
בקשות לאישור מזון חדש
- הוגשה בקשה לאישור שימוש ב- Corynebacterium glutamicumמהונדס גנטית לייצור האוליגוסכריד 2′-Fucosyllactose המשמש בתרכובות מזון לתינוקות. להלן קישור לידיעה
- הוגשה בקשה לאישור השימוש ב- D-allulose המופק בהמרה אנזימטית של פרוקטוז באמצעות Microbacterium foliorum כמזון חדש. הרכיב מיועד לשמש כתחליף סוכר דל קלוריות. להלן קישור לידיעה
בקשות לאישור מזון מהונדס גנטית
- הוגשה בקשה לאישור שימוש בתירס MON94804 ממקור מהונדס גנטית במזון. זן תירס זה הונדס גנטית כך שגובהו יהיה נמוך יותר. להלן קישור לידיעה
- הוגשה בקשה לאישור שימוש בתירס DP910521 ממקור מהונדס גנטית במזון. זן תירס זה הונדס גנטית כך שיהיה בעל עמידות גבוהה יותר בפני קוטלי עשבים ובפני מזיקים. להלן קישור לידיעה
בקשה להגדלת רמת האנרגיה המותרת להקרנת מזון
הוגשה בקשה להגדלת רמת האנרגיה המקסימלית המותרת של קרני X-ray להקרנת מזון. להלן קישור לידיעה
אישור שימוש במסייעי ייצור
- Pullulanase ממקור Bacillus subtilus מהונדס גנטית הותר לשימוש כמסייע ייצור בעיבוד עמילן לייצור סירופ גלוקוז והידרוליזטים אחרים של עמילן. להלן קישור לידיעה
- Fructanase ממקור Trichoderma reesei מהונדס גנטית הותר לשימוש כמסייע בייצור מוצרי מאפה. להלן קישור לידיעה
- מספר אנזים ממקור GM Escherichia coli הותרו לשימוש כמסייעים בייצור של תוסף המזוןsteviol glycosides. להלן קישור לידיעה
הצעת חוק להגדרת סוכר מוסף בקליימים
כפי שפורסם לפני כחודשיים, טיוטת רגולציה נפתחה להערות בציבור בנושא עדכון רגולציית הקליימים כך שיהיה ברור האם הקליים המסומן הינו עבור סוכר או סוכר מוסף. כעת, ההצעה אושרה על ידי FSANZ וממתינה לאישור שרי המזון. מענה צפוי בחודשיים הקרובים. במידה שתאושר הטיוטה, יעודכן קוד המזון בהתאם. להלן קישור לידיעה
באירופה פורסמה טיוטה לעדכון רמות הרעלנים T-2 ו- HT-2 ו- deoxynivalenol במזונות, פורסם עדכון לרגולציית תוספי מזון הנוגע לרמות המקסימליות המותרות לניטריטים וניטראטים, עודכנה רגולציה בנושא מזון אורגני, ועוד, בארה"ב פורסמה הצעה לתיקון ה-Prior notice בנושא יבוא, פורסמה כוונה לאסור את השימוש בשמן צמחי (BVO), עודכנה רשימת צבעי המאכל, פורסם עדכון ל-Prop 65 בקליפורניה ועוד, בקנדה פורסמה טיוטת רגולציה שתעדכן חלקים בתקני המזון, ועוד, באוסטרליה וניו זילנד פורסמה בקשה להגדלת רמת האנרגיה המותרת להקרנת מזון, בקשה להרחבת השימוש בתמצית רוזמרין ועוד. כל זאת ועוד מחכה לכם בגוף הידיעון😊
לתשומת הלב, הידיעון כולל פרסומים רגולטורים שונים בתחום המזון ואינו כולל התייחסות הנוגעת לרישום גיאוגרפי של מוצרים, למזון המיועד לבע"ח, למכסות מזון ומחירים. במקורות אחרים שנסקרו לא נמצא מידע רלוונטי.
הבהרה: ידיעון זה מרכז מידע ממקורות שונים. אין בפרסום הידיעות נקיטת עמדה.
חברת "שר ייעוץ והדרכה בע"מ" עושה כל שביכולתה על מנת לתת מידע מקצועי מלא על בסיס נתונים ומידע הנמצאים בידיה ו/או מאותרים על ידה דרך מקורות מידע גלויים. אף על פי כן עלולים ליפול אי דיוקים, טעויות וחוסרים שאינם בשליטתה. החברה לא תהיה אחראית, במישרין ו/או בעקיפין, לכל מעשה או מחדל הנובעים במישרין ו/או בעקיפין, מהסתמכות על השירות המוצע. אין לראות בשירות זה יעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.
אין לעשות בפרטי השירות כל שימוש מעבר למטרה לה יועד ואין להפיצו ברבים מבלי לקבל אישור בכתב ומראש מהחברה.